Švédská společnost NESTE, která je dceřinou společností finské NESTE OYJ, v září oznámila, že prodá celý svůj podíl ve společnosti NYNAS společnosti BITUMINA Industries Ltd. Tato společnost je celosvětovým hráčem na trhu s asfaltem a aktuálně je činná ve více než 100 zemích světa.

Jedná se o důležitý krok při reorganizaci společnosti NYNAS. Po uzavření tohoto obchodu se BITUMINA Industries Ltd. s 50 % akcií stane největším akcionářem společnosti NYNAS AB.

Pro urychlené uzavření převodu akcií, který je podstatným krokem v celé reorganizaci struktury NYNAS, proběhnou v nejbližším období rozhovory s největšími věřiteli společnosti NYNAS. Správce insolvenční podstaty věří, že celá reorganizace by mohla být úspěšně dokončena v následujících 3 měsících.

Celý proces souvisí zřejmě s problémy, do nichž se společnost NYNAS dostala díky podílu venezuelské společnosti PDVSA. Protože Venezuela byla z politických důvodů na listině zemí, vůči nímž jsou uplatňovány hospodářské a politické sankce ze strany USA a restrikce se týkají i případných venezuelských podílů ve společnostech, rozhodla v závěru roku 2019 americká administrativa o zařazení společnosti NYNAS na černou listinu s výraznými dopady do oblasti financování. Tento krok dovedl společnost NYNAS k řadě problémů, a proto bylo rozhodnuto o nezbytné reorganizaci této společnosti.

Zpravoalv Ing. Václav Valentin

(Zdroj: časopis Asphalt 7/2020)