Informace z okolních zemí


Průmyslová zóna IVH, centrum pro zpracování a znovupoužití materiálů Harz GmbH a Ekologické služby Kedenburg GmbH požádaly o vydání souhlasu s výstavbou zařízení pro termické zpracování vybouraných materiálů z vozovek, které jsou kontaminovány dehtem. Zařízení označené jako RiA.H – centrum pro recyklaci stavebních materiálů bude umístěno v Bad Harzburgu – Herligenrode.

Tato technologie umožňuje neškodnou separaci PAU a zpětné získání minerálních materiálů. V průběhu procesu je kontaminovaný materiál při teplotě ca 600 °C, kde jsou vytěsněny a oxidovány. Původní pojivo slouží jako nosič energie, takže celý proces probíhá autotermálně. Očištěné kamenivo je následně ochlazováno v chladiči pevných látek a následně přetříděno do požadovaných frakcí. Kouřové plyny jsou odprášeny a spáleny při teplotě ca 850 °C.  Vzniklé teplo je následně použito pro ohřev zařízení.

Systém RiA.H je energeticky výhodnější než systém používaný ve speciální jednotce v Rotterdamu, které využívá spalování PAU při teplotě 1 000 °C, a je tak šetrnější alternativou k dlouhé přepravě do Rotterdamu. Výhledově předpokládá uvedené konsorcium společností výstavbu dalších jednotek na území SRN. 

Zpracoval: Ing. Václav Valentin
Zdroj: časopis Asphalt 4/2024