Informace z okolních zemí

Tým odborníků na TU Wien vyvinul modifikaci zkoušky dlouhodobého stárnutí asfaltu PAV.  Jak prokázala řada porovnávacích zkoušek, je simulace krátkodobého stárnutí asfaltového pojiva poměrně dobře popsána postupem RTFOT, u simulace dlouhodobého stárnutí nejsou zahrnuty všechny rozhodující faktory. Porovnávací zkoušky ukazují, že úroveň stárnutí materiálů získaných z různých zkušebních úseků často výrazně převyšuje úroveň stárnutí dosaženou laboratorní simulací PAV. Současně byly zjištěny i rozdíly v procesech stárnutí mezi laboratoří a realitou. Důvodem je fakt, že simulace stárnutí PAV nezohledňuje řadu faktorů, jako např. vlhkost, UV záření, vliv reaktivních kyslíkových sloučenin apod.).

Tzv. Vídeňská metoda stárnutí pracuje s teplotou 80 °C, při které jsou zkušební vzorky v tlakové nádobě uloženy. Současně je přiváděný vzduch obohacen o O3 a NO3. Zařízení je vybaveno senzory a vstupy pro plynné fáze. Při využití ozonového je určité procento přiváděného vzduch generátoru (kyslík a dusík) převedeno na ozon a oxidy dusíku. Vlastní vzorky (film 0,5 mm) jsou vloženy do tlakové nádoby. Pro zajištění vlhkosti je systém doplněn injektážním zařízením, které přivádí vodu v různých množstvím a v různých intervalech.

Následná analýza vzorků je prováděna jednak mechanicky na přístroji DSR, jednak i chemicky s využitím spektroskopie FTIR. Dosud provedená měření ukazují, že navržené úpravy původní tlakové nádoby PAV skutečně lépe simulují proces stárnutí asfaltového pojiva při porovnání s hodnotami, získanými ze vzorků z reálných staveb. Pro další zpřesnění metody a procesů stárnutí je plánováno provést další sady zkoušek s vyšším množstvím vzorků a jejich rozmanitostí (pojiva různé provenience).

Zdroj: Asphalt + Bitumen 03/2023

Zpracoval: Václav Valentin, červenec 2023