Ing. Petr Mondschein, Ph.D.
předseda České silniční společnosti

bych rád poděkoval za dlouhodobou a dle mého názoru úspěšnou spolupráci se Sdružením pro výstavbu silnic na mnoha projektech. Namátkou mohu zmínit dvě velké konference, kde zástupci obou organizací ve větší či menší míře spolupracují na odborném programu. Jedná se o tradiční akce, tj. Silniční konferenci a již legendární Asfaltové vozovky, které se v dvouletém cyklu konají v Českých Budějovicích. Daří se nám společně organizovat menší odborné semináře, a to i v hybridní či online formě. Oceňujeme práci Sdružení směrem ke studentům základních a středních škol, kdy jsme vždy připraveni podpořit již tradiční akci Road fest.

Česká silniční společnost prožívá v posledních letech obsahový rozvoj. Viditelnými změnami je větší a intenzivnější komunikace formou mailingových akcí, sociálních sítí, nový grafický vzhled časopisu Silniční obzor, nové webové stránky. K pravidelným odborným akcím, jako je Silniční konference, Geotechnický seminář organizovaný ve spolupráci s firmou SG Geotechnika, seminář Aktuální otázky správy a údržby pozemních komunikací, Dopravně inženýrské dny organizo­vané ve spolupráci s firmou Brněnské komunikace, pořádáme zejména ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR vysoce odborně zaměřené workshopy, které se zabývají problematikou mostů, technologií, monitoringu atd., stejně tak nezapomínáme na procesy digitalizace ve stavebnictví.

Jako profesní organizace si uvědomujeme nutnost vzdělávání, a to nejen pro naše členy, ale i celou odbornou veřejnost. Dlouhodobě je v našem oboru upozorňováno na nedostatek pracovníků, a to v technických, ale i dělnických profesích. Dopravní infrastruktura, lidově silničařina, nemá ve společnosti v poslední době dobré jméno. Škodí nám jednak medializované korupční skandály, stav silniční sítě díky dlouhodobě podfinancované správě a údržbě, a to zejména na krajské úrovni a na úrovni měst a obcí a rychlost, či spíše nedostatečná rychlost nové výstavby. Pro mládež/studenty nejsou dopravní obory dostatečně „cool“, stále tu mezi nimi žije představa silničáře v oranžové vestě na silnici. Opak je však pravdou. Dopravní obor (dopravní infrastruktura) je svým zaměřením ohromně široký a obsáhlý. Musíme řešit nejen po čem jezdíme, ale co nám po komunikacích jezdí, na co to, co jezdí, jezdí J, že musíme dopravu sledovat, řídit, zlepšovat, řešit její bezpečnost, a to s výhledem na udržitelnost a životnost. Toto vše se dá prezentovat nastupující mladé generaci. Snažíme se o to, ať už se jedná o pořádání akcí typu Cestářských rodeí, soutěží disertačních prací nebo otevření námi pořádaných konferencí a workshopů studentům středních škol, kde se mohou potkat se zástupci firem a vidět na vlastní oči, co zajímavého se v oboru děje. V dlouhodobém plánu má Česká silniční společnost smělý cíl vytvořit společnou platformu pro studenty a firmy, kde by se mohli společně potkávat a seznamovat se s širokým oborem dopravní infrastruktury a dopravy jako takové. Z mého pohledu není důležité získat mladé lidi do konkrétní firmy, ale nadchnout je v dostatečném množství pro náš obor. Až pak můžeme mezi sebou bojovat o konkrétní jedince.

Nové nápady, projekty jsou částečně inspirovány přípravou na XXVII. Světový silniční kongres PIARC, který se uskuteční 2. až 6. října v Praze v Kongresovém centru. Akce je již dostatečně medializována a já bych rád všem, kteří nás podporují, poděkoval. Příprava kongresu běží již od roku 2018. Doufáme, že naše vysněná přání, scénáře, plány se zhmotní a jednak se budeme prezentovat světu, ale hlavně dokážeme to, že tu kongres zanechá hlubší odbornou stopu, získáme a využijeme mezinárodní kontakty pro budoucí, dlouhodobou spolupráci napříč naším oborem. Děláme všechno pro to, aby se Český a slovenský pavilon stal centrem dění a všichni naši partneři si odnesli mnoho odborných zážitků, inspiraci a také dokázali, že se ve srovná­ní se světem máme čím pochlubit. Chceme úspěšně navázat na kongres, který se v Praze uskutečnil v roce 1971. Bez široké podpory odborné veřejnosti se nám naplnit cíle kongresu nepodaří. My ji však cítíme, a proto ještě jednou díky všem.

Přes tato provolání a slavnostní chvíle nesmíme zapomenout i na naše problé­my. Sdružení pro výstavbu silnic dlouhodobě upozorňuje na problematiku nedostatku kameniva ať nyní, tak zejména v blízké budoucnosti. Tato problematika nezahrnuje pouze dopravní infrastrukturu, ale dotýká se celkově stavebnictví. Proto se i Česká silniční společnost připojuje a upozorňuje na dlouhodobé problémy s otevíráním nových lomů či rozšiřování stávajících dobývacích prostorů. O tomto tématu byla vedena diskuze na letošní Silniční konferenci, která se konala letos v červnu v Ostravě.

Dámy a pánové, máme léto a já Vám přeji v probíhající stavební sezóně hodně pěkné práce, ale i trochu času na odpočinek a dovolenou s rodinou a přáteli.